Klederdracht

ZEEUWSE KLEDERDRACHT

De Walcherse klederdracht is een bekende streekdracht in Zeeland. Deze dracht wordt alleen gedragen op het eiland Walcheren en kenmerkt zich door de puntige witte muts en de gouden strikken die langs het hoofd van de vrouwen prijken. De Walcherse dracht verschilt sterk van die van de andere Zeeuwse eilanden. De klederdracht verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld in heel Zeeland. Dankzij diverse traditionele Zeeuwse evenementen wordt de klederdracht in stand gehouden.

De vrouwenkleding bestaat uit vier delen. Voor de schort (de bovenrok) wordt de grijs-wit gestreepte stof met motief gebruikt. De typische Walcherse sieraden zijn o.a. de strik een driehoekig sieraad met in het midden een parel. Een belangrijk onderdeel zijn de spelden met de Zeeuwse knop, om de muts te bevestigen aan het haar en de bloedkoralen ketting met een gouden slot.

De mannendracht van Walcheren is over het algemeen hetzelfde. De diepzwarte vilten stof waar het jack van gemaakt wordt en de klepbroek. Om de nek draagt men een dicht gestrikt doek met daaraan twee gouden Zeeuwse knopen. Op de borst draagt men een gouden broche en om het middel twee zilveren broekstukken. Het overhemd, een gilet, de klepbroek, het jasje en de zwarte bolhoed maken de dracht tot een geheel.

Bent u geïnteresseerd in een op maat gemaakt kostuum? Dan bent u bij Wilma Mode aan het juiste adres. Sinds 2015 heeft Wilma het stokje overgenomen van De Troije uit Arnemuiden. Op dit moment is Wilma de enige coupeuse die de Walcherse dracht nog op aanvraag maakt. 

Wilt u meer informatie over de Walcherse dracht, bent u benieuwd naar de prijzen of heeft u oude kostuum onderdelen waar u een goede bestemming voor zoekt? Neem dan gerust contact op via:

0118-556255 / info@wilmamode.nl

   

  

ZRV KLEDING

Wij verzorgen voor de Zeeuwse Ringrijders Vereniging, als enige leverancier, de witte polo’s, gebreide witte truien, witte broeken, ZRV petten en oranje sjerp. De ringrijders zijn verplicht om witte kleding en schoenen te dragen tijdens de ringrijders wedstrijden. Het logo van de ZRV wordt op de kledingstukken meegebreid of geweven.

Iedere ringrijder draagt tijdens een wedstrijd verplicht een oranje sjerp over het witte ZRV-shirt of (bij een demonstratie of folkloristische dag) over het boerengoed. Deze oranje sjerp wordt gedragen over de rechterschouder. 

Wie goed kijkt, ziet tijdens een wedstrijd ook ringrijders met een groene sjerp over de linkerschouder. De groene sjerp betekent dat deze rijder tot dan toe de meeste ringen heeft gestoken.

Prijzen:

Polo, korte mouwen € 35,00
Vest
€ 49,95
Jas € 69,95
Broek
€ 47,95
Oranje sjerp
€ 7,50

 ZRV pet                                                                                 € 7,50